Wat is leven in volheid? Twaalf mensen van de verbeelding, zes predikers en zes kunstenaars, gingen met die vraag onderweg.

 

Op deze site geven ze hun indrukken terug in muziek, beeld, dans, theater en schilderkunst.

Startpunt van hun ontmoetingen is het boek Leven in overvloed van de Engelse dominicaan en geestelijk leraar Timothy Radcliffe.

Het boek is één groot pleidooi om te kiezen voor het leven, hoe complex en paradoxaal het ook is. De christelijke verbeelding daagt je uit om het avontuur van je leven aan te gaan, leert hij, en niet mee te doen aan de ‘globalisering van de oppervlakkigheid’, zoals paus Franciscus het noemt.

Klik voor info over het boek.

Radcliffe gelooft in de kracht van ongewone vriendschappen met mensen die verschillend zijn en elkaar niet bestrijden, maar helpen om meer te zien. Vooral kunstenaars, mensen van de verbeelding, zijn voor hem gesprekspartners.

Klik voor een wie is wie.

De dominicaanse familie in Nederland, de katholieke kloosterorde die officieel de ‘Orde der Predikers’ heet, presenteert deze unieke samenwerking van zes predikers (een broeder, twee zusters en drie lekendominicanen) en zes kunstenaars uit heel verschillende disciplines.

In koppels gingen predikers en kunstenaars in gesprek over thema’s uit het boek en maakten ze kennis met elkaars leven en denken. Samen kozen ze de vorm om iets te delen van wat ze van elkaar leerden.

We hopen dat de warmte van deze ontmoetingen inspiratie mag geven in deze verwarrende tijd: de verwerking van twee jaar corona, oorlog in Europa en de dreigende klimaatverandering. We hebben elkaar nodig om te blijven reiken naar een rijk van vrede voor iedereen en alles.

*

Dit project is mogelijk gemaakt door de dominicaanse familie in Nederland, uitgeverij Skandalon en het Ans & Hans Wouters-Hellebrekersfonds.