Een ‘nieuwe Dominicus’

Egbert Modderman schilderde zijn blik op de stichter van de dominicanen

In de Antwerpse Pauluskerk, die getuigt van een innige band tussen kerk en kunst door de eeuwen heen, werd zaterdag 7 mei een nieuwe Dominicus onthuld, geschilderd door Egbert Modderman.

 

De onthulling vond plaats tijdens de door ongeveer honderd mensen bezochte studiedag van Nederlandse en Vlaamse lekendominicanen. Het is een cadeau van de leken aan de nieuwe provincie van Belgische en Nederlandse dominicanen, die eind mei officieel gevormd gaat worden.

Het schilderij is een afbeelding van Dominicus die vlak voor het binnengaan van een stad zijn voeten schoonmaakt, voor hij zijn schoenen aantrekt. Kunstschilder Egbert Modderman maakte het op uitnodiging van hoogleraar theologie en lekendominicaan Stephan van Erp.

Het schilderij in de monumentale Pauluskerk in Antwerpen

nieuwe dominicus pauluskerk antwerpen veraf
nieuwe dominicus pauluskerk antwerpen dichtbij
'Heel treffend. Dit is het sleutelmoment in het dominicaanse bestaan' Erik Borgman

In het gesprek van Egbert Modderman en Stephan van Erp, dat hier te zien is, staat het aankijken centraal. Opvallend is dat deze Dominicus, anders dan in veel ander werk van Egbert Modderman, eerder naar binnen kijkt.

Theoloog Erik Borgman schreef erover: ‘Op het schilderij van Modderman zien wij Dominicus noch in staat van contemplatie, noch terwijl hij preekt, maar op het moment dat het ene in het andere overgaat. Het moment (…) van de overgang van luisteren naar spreken. Dat is uniek, maar het is ook heel treffend. Dit is het sleutelmoment in het dominicaanse bestaan.’

Egbert Modderman vertelde bij de presentatie dat het hem was opgevallen met hoeveel liefde dominicaanse zusters en broeders spreken over hun stichter, die zichzelf nooit op de voorgrond stelde en die vaak streng was voor zichzelf, maar mild voor anderen.

Modderman wilde die zachtheid, de contemplatie en de aardsheid van de bedelbroeder verbeelden. Het verhaal dat Dominicus graag barrevoets op reis was maar schoenen aantrok als hij een stad in ging trof hem.

egbert modderman stephan van erp onthulling dominicus

Er ging een luid applaus op bij het onthullen van het doek. Ook Modderman, die bekend werd met zijn verbeelding van Sint Martinus voor de Martinikerk in Groningen, gaf aan echt tevreden te zijn met het werk. Toeschouwers zeiden het werk ontroerend te vinden, bedrieglijk eenvoudig, een weg naar binnen wijzend.

Het schilderij is nu in Antwerpen. Mogelijk vindt het een permanente plek in de aanstaande nieuwe internationale broedercommuniteit in Leuven.

nieuwe dominicus modderman pauluskerk achteraanzicht
nieuwe dominicus modderman pauluskerk

Egbert Modderman