‘Totdat broeder Jozef opmerkte dat als ik ’s avonds tot rust ben gekomen en nog even ga kijken bij mijn zoontje dat ligt te slapen, dat er dan iets in me gebeurt.

En dat is ook zo, al kan ik er geen woorden aan geven. Maar door dat beeld kan ik iets meer snappen van het beeld dat wij geliefde kinderen van God zijn. Dat wij ons kunnen toevertrouwen.
Uit het hoofdstuk dat we lazen uit het boek bleef één zin vooral in me hangen: er is geen inspiratie zonder dat er eerst expiratie is geweest.
In mijn persoonlijk leven ben ik veel bezig met inademen, met alles wat ik wil doen en wil bereiken, ik moet meer, ik wil niks missen! Ook in mijn spel is me dat in de weg gaan zitten, dat ik te veel inademde en te weinig uitademde.
Als ik uitadem komt er leegte en rust. Daarna is er pas ruimte om echt verbinding met een ander aan te gaan. Dan pas kun je liefhebben. Dat is eng, en spannend.
Ik ben hier in het klooster geweest, heb ook meegeleefd en hier de eerste opzet gemaakt van de muziek. Ik stuurde het aan broeder Jozef, hij reageerde erop. Zo is het ontstaan.
Aan het einde hoorde ik hem neuriën, een hele mooie melodie. ‘Zoiets zou het slot kunnen zijn’, zei hij. Maar die melodie was in driekwartsmaat en ik had het in vierkwartsmaat geschreven. Ik heb het slot dus omgegooid en nu klinkt er een melodie die blijft hangen en de conclusie weergeeft.
Dit zijn de de mijmeringen die schuilgaan onder de opbouw van onze presentatie:
In het eerste deel staat de inademing, zonder eerst uitgeademd te hebben, centraal. De klank ervan en ook het gevoel is opgejaagd, angstig iets te missen.
In het tweede deel staat juist de uitademing centraal. Het loslaten, ‘het leeglopen van de fietsband’. Tijdens dit gedeelte speel ik op de saxofoon lange lijnen, zo lang als ik kan uitademen. Op deze eenstemmige melodie zegt/zingt broeder Jozef een ‘psalm’ die zijn bespiegeling op het thema verwoordt.
Het derde deel is een verklanking van de leegte waarin echte aandacht kan ontstaan, de liefde waarin God woont – ehyeh asher ehyeh, ‘Ik zal er zijn op de manier waarop Ik er zal zijn’, een naam, die klinkt als een in- en uitademing, om vervolgens op pad te kunnen gaan, om je te durven wagen aan de ander.’
Meer weten over Lotte Pen?
Of beluister Lotte Pen op Spotify.